Thursday, August 18, 2011

punca-punca penyakit yang digelar 'gegata'


Ðekat 1minggu lepas aku diserang penyakit yang digelar gegata.ataupun sejenis penyakit gatal-gatal satu badan yang melampau.tapi penyakit ni dtg bila menjelang magrib ke atas.agak pelik bunyiknye,tapi itu yg jadi kat aku.seluruh badan aku abis ditumbuhi gatal2 macam kene gigit nyamuk.bygkan kalu satu tmpt kene gigit.tapi seluruh badan merah2.haihhh.....sangat la gatal dan mengenyam....huhuhu..aku try la tanye mak aku apa benda yg jd,tapi mak aku kata hama kucing.(Padahal 11thn bela takder apa pun).then esoknye kene lg,mak aku kata habuk,next day kene lg,mak aku kata hormon plak...aiyooo..mana tahan asik kene gtl2 ari2..then my gemok aka kamel,tgk dlm blg berkenaan gegata,dia email kat aku 1blog.then aku baca,dia kata gegata adalah punca ada cacing dalam badan dan cara mengubati ialah dgn makan ubt cacing..huhu..this is my first day makan ubt cacing..sok kita tgk dia mai lg tak..huhuhu..ni aku kongsikan pic gegata tu...if ada yg kene tu,korang tau la yg itu adalah gegata..dan juga saya da try ubat cacing tu zentel nama dia so far, sampai skrg da tak jadi da :)

15 comments:

  1. tlg bg link pasal ubat gegata tu bleh? my gf menghadapi problem yg sama. teruk sampai bengkak satu badan. dr kecik dia kena camni tp kali ni paling dahsyat. dah 3 hari xelok2. :(

    ReplyDelete
  2. u try pegi farmasi, beli ubat cacing..dia ada dalam bentuk minum dan pil..nama ubat cacing tu zentel..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Saya makan okey..da surut dah, then adik saya pun kene juga (adik lelaki) so far sampai skrg tak jadi dah..u should try first :)

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. ade cek doktor x sblm mkn ubat cacing? nak try gak la. x thn dah ni xleh tdo mlm

    ReplyDelete
  6. takder plak jumpa doctor..sebab kerap jd..i just baca blog2 then try..lgpun takde masalah kot kalu kita makan ubat cacing...takde kesan sampingan...cuba u try dulu ubat cacing zentel..yg air punya..minum skali pun ckup.. adik i pun kene juga mcm ni..lepas makan ubat cacing, alhamdullilah ok..

    ReplyDelete
  7. nak tanya, memang ubat cacing nie nama zentel ke?dkt farmasi mmg leh dpt ke?

    ReplyDelete
  8. Boleh dapat.tanya je dekat farmasi tu, ubat cacing-zentel...beli yang dalam botol kecik-yg air dia kaler putih..minum 1 botol kecik tu je... jgn lebih......

    ReplyDelete
  9. Ouhh sbb ad cacing ke ,,ok lah try p beli kt farmasi ,,

    ReplyDelete
  10. pic die kat mne erk.. boleh tgok gmbr pic gtal 2 tak?

    ReplyDelete
  11. sy pernah kena gegata seluruh badan saya sehinggalah menyerang ke dalam tekak dan dalam mata,tetapi alhamdulillah telah pulih kerana dgn izin Allah saya mengikut petua org tua menyuruh saya meletakkan/menyapu minyak masak yg dicampur dgn lada hitam yg ditumbuk pada seluruh bahagian badan

    ReplyDelete
  12. Sy tgh hadapi gegata..mula2 kluar bintik2 merah kecik dari bulan 1 sehingga nk masuk bulan 7 .. sy belum g jumpa doktor..now Kene gegata pula..dh 2minggu..

    ReplyDelete
  13. Skrg ni saya tgh mengalami gegata yang teruk .. smpai k dlm telinga tekak then lubang j*** pun gatal .. maaf agak open .. 2 bulan dh saya mengalami gegata .. till now saya tak ada solution lagi .. skrg ni saya just makan ubat alergic .. itu pun utk tahan beberapa hari.. gegata akan naik balik .. saya dh buntu .. kawan2 tolong bg tips utk saya hilang kan gegata ni ..

    ReplyDelete
  14. Skrg ni saya tgh mengalami gegata yang teruk .. smpai k dlm telinga tekak then lubang j*** pun gatal .. maaf agak open .. 2 bulan dh saya mengalami gegata .. till now saya tak ada solution lagi .. skrg ni saya just makan ubat alergic .. itu pun utk tahan beberapa hari.. gegata akan naik balik .. saya dh buntu .. kawan2 tolong bg tips utk saya hilang kan gegata ni ..

    ReplyDelete