Friday, December 27, 2013

Holiday in strawberry park resort, cameron highland...

Dear all,

Last weekend, Me and my husband going up to the hill to Cameron Highland, Pahang. We decided to take a bus rather than drive. For not overspend money i guest...hahaha..

Going to Pudu Sentral
If you are travel from kuala lumpur which is near public transport, it is easy to go to Pudu Sentral.

By Train  - Kelana jaya Line - Transit at Masjid Jamek Station to take Star Lrt
                 Komuter - Transit to Bank Negara Station to take Star Lrt
                 Star Lrt - Station Plaza Rakyat


Bus to Cameron Highland
There are few buses going to Cameron Highland and depart from PUDU Sentral.

Major Operator : 1) Unititi Express = RM 35.00 - You can call to ask about the availability of ticket ( Kak                                                                                 Sal - 013-6333740 )
                           2) Alisan Golden Coach Express = RM 30.00 (Discount)
                           3) Kurnia Bestari (RM 35.00)

We arrived at 0845 and when i ask about the ticket, kak sal said that Bus just want to depart and if want, the bus will waited. So, we buy the ticket and rush to the Platform 14 to run to bus..hihihi..like amazing race...If i miss the bus, i have to wait to 10 am bus and it will wasting hour time.

The Unititi bus offer a very convinient seat which is 2, 1 seater (VIP Seat)


                                          So comfort - better than take a AirAsia Plane Lol..hahaha

The journey take 4hours 30minutes and bus will stop at Tapah rest area about 10minutes before we reach to the mountain. - At this RnR, better we get prepared, coz the bus will not stop anymore and it take 2 hours before we reach to Cameron highland..If you want to 'PhiPhi" or 'Phu Phu' just do it at Tapah RnR..

Cameron Highland
As reach there, we have a lunch at Malay food court near the Unititi Express Bus Station.(Near town Tanah Rata).

Strawberry Park Resort - Cameron Highland
We take taxi to go to Strawberry park resort. The resort is located near the berinchang Area and the location is up to the mountain.

Cost of taxi to Strawberry Park Resort -  RM 15 - RM 20
It takes about 20 Minutes to reach there and a little bit far from town.

We arrived at hotel about 1.15pm and the room only available at 2pm..the receptionist is very helpful and there are waiting area before room are ready. you also can go to Tour Desk for taking a optional tour and the price is reasonable.


                                          Waiting Area at Receptionist..

Studio Suite
This is the Lowest Category of room at Strawberry Park Resort (More Cheaper than others) The price is RM 295.00 and because we went during peak season which is School Holiday, there are Surcharge of RM 100.00. So, Total amount we paid is RM 395.00 Per room per night. A little bit expensive but if you go during low season, the price is more reasonable. The room is large and can fit it Think 2 extra bed..hahaha..And most likely is the Toilet.Very big and nice interior.. I love the Bathroom and make me feel want to stay longer inside there..hahahaha...


                                                                       nice room :)
                                                       love the design of the bathroom

Dinner at Strawberry Court Thai Restaurant

We choose to try the tomyam at Strawberry court Thai Restaurant and the Tomyam is really good. You can try the tomyam and the price per pax is RM 48.00++.. about RM 55.00 per pax and

There are about 4 restaurant in the Strawberry park resort
1) Jom Thompson restaurant
2) Strawberry Court Thai Restaurant
3) Tudor Lounge
4) Garden Terrace (garden restaurant)

                                                        dinner set


                                                               The Menu Set A

                                                You can choose others food in this restaurant

The restaurant is opened from 6.30pm - 10.00pm for Dinner. The place is cozy and the service is Tip Top. The tomyam is 5* and other ok la... Our stomach is full and cannot go to bed. The waiters suggest to go to Tudor Lounge to enjoy live band.So, we go to Tudor Lounge and enjoy the live band and the Duo's is very good and we enjoy their shows. and my husband is perform while one both of us in the lounge...hahahaha..

                                                  tourist enjoy the show
                                      my husband perform - 'Can't smile without you' - so romantic:)
The show's ends at 1145 and time to sleep for babymoon..hhahahha

Breakfast at Jim Thompson Restaurant.
For me, as Malaysian, the food is nice. There are plenty of choice of food while we enjoy the scenery in the morning..



Check out at 12pm..

Time to check out and end of hour short weekend at Cameron Highland. our bus to Kuala lumpur is at 145pm and you can ask the receiptionist to call for taxi and the price for taxi is RM 20.00 to Tanah Rata.

Before waiting for the bus, we just looked around near tanah rata to buy some survinior and there is a bazzar that selling many things and you can bought it for reasonable price.

I also take some picture of tour that we can take at cameron highland. The most interesting package that i See is from cameron highland, there is transfer to Taman Negara.- My Favourite place..and the cost is Only Rm 60.00 per pax to Sungai Tembeling, Taman Negara Resort



The end of our journey at Strawberry park resort and we will come again soon.. Make some money and come here to relax..hahahahha...






Sunday, December 8, 2013

PAKEJ PERCUTIAN KE HANOI (1 NIGHT CRUISE AT HALONG BAY)

Dear All,

Tidur petang yang agak lama telah menyebabkan saya tak boleh tidur malam. my Husband pun sama. Dekat jam 3 pagi kami terkebil-kebil bijik mato.Moral of the story sini, don't tidur petang lama-lama sangat.

Idea yang mencurah-curah
walau bagaimana pun, ada kebaikan nya, idea datang mencurah-curah..idea yang sangat ingin aku lakukan bersama dengan my husband iaitu bercuti bersama-sama ke tempat impian aku iaitu Halong Bay, Vietnam. Mungkin ada yang pikir tak ada privacy la kalau g ramai-ramai..hmmm..mmg la takde privacy tapi, kita dah alang-alang pegi kan, why not kita bawak orang sekali.at least masa tu da jimat kan..Pemilihan tarikh adalah sempena aniversarry perkahwinan aku dengan En Kamel iaitu pada 31 March - yang kedua...(masih tak ada baby lagi, Insya'Allah Allah rancang yang terbaik untuk kami berdua)

Dan sebenarnya idea ni datang lepas aku hantar 2 orang couple ni ke sana. En Azmi dan isterinya. Mereka ambil package 8H7M. Agak lama kerana mereka travel ke Sapa sekali.Dan dia memberi satu feedback yang sangat bagus semasa di sana. Jadi, aku pun tanya la apa yang ada disana. En Azmi kata dia mahu melihat keindahan Halong Bay dan berehat-rehat.. Jadi, apa salahnya kalau aku reward diri aku dengan berehat-rehat di sana kan..

Msg dari client aku - En Azmi (walaupun tak bersua muka, Alhamdullilah, Everything going so smoothly :)



Halong bay -

Untuk pengetahuan semua Halong bay ni merupakan tempat Unesco Heritage site.

Okey, ni aku copy details dari Wikipidea..kalau aku translate nanti takut lain plak faktanya..

Hạ Long Bay

From Wikipedia, the free encyclopedia
UNESCO World Heritage Site
Hạ Long Bay
Name as inscribed on the World Heritage List
Tourist boats in the bay
CountryVietnam
TypeNatural
Criteriavii, viii
Reference672
UNESCO regionAsia-Pacific
Inscription history
Inscription1994 (18th Session)
Extensions2000

Location of Hạ Long Bay in Vietnam.
Hạ Long Bay (VietnameseVịnh Hạ LongAbout this sound listen, literally: "descending dragon bay") is a UNESCO World Heritage Site, and a popular travel destination, located in Quảng Ninh ProvinceVietnam. Administratively, the bay belongs to Hạ Long City, Cẩm Phả town, and part of Vân Đồn District. The bay features thousands of limestone karsts and isles in various sizes and shapes. Hạ Long Bay is a center of a larger zone which includes Bái Tử Long bay to the northeast, and Cát Bà islands to the southwest. These larger zones share similar geologicalgeographicalgeomorphological, climate, and cultural characters.
Hạ Long Bay has an area of around 1,553 km2, including 1,960–2,000 islets, most of which are limestone. The core of the bay has an area of 334 km2 with a high density of 775 islets.[1] The limestone in this bay has gone through 500 million years of formation in different conditions and environments. The evolution of the karst in this bay has taken 20 million years under the impact of the tropical wet climate.[2] The geo-diversity of the environment in the area has created biodiversity, including a tropical evergreen biosystem, oceanic and sea shore biosystem.[3] Hạ Long Bay is home to 14 endemic floral species[4]and 60 endemic faunal species.[5]
Historical research surveys have shown the presence of prehistorical human beings in this area tens of thousands years ago. The successive ancient cultures are the Soi Nhụ culture around 18,000–7000 BC, the Cái Bèo culture 7000–5000 BC[6] and the Hạ Long culture 5,000–3,500 years ago.[7] Hạ Long Bay also marked important events in the history of Vietnam with many artifacts found in Bài Thơ Mout, Đầu Gỗ Cave, Bãi Cháy.[7]
500 years ago, Nguyễn Trãi praised the beauty of Hạ Long Bay in his verse Lộ nhập Vân Đồn, in which he called it "rock wonder in the sky".[8] In 1962, the Ministry of Culture, Sports and Tourism of North Vietnam listed Hạ Long Bay in the National Relics and Landscapes publication.[9] In 1994, the core zone of Hạ Long Bay was listed by UNESCO as a World Heritage Site according to criterion vii, and listed for a second time according to criterion viii.[10]

GROUP PACKAGE KE HANOI
Okey, dibawah ialah pakej untuk ke Hanoi Tahun depan.
Date dia setakat ini ialah pada 30 March 2014 - 02 April 2014 (Subject to change).. 

Sekiranya ada yang ada lebih dari 15 Pax - aku bagi 1 Free... 

Untuk yang ingin tanya lebih details, boleh email aku - fasyeera@gmail.com or whatsapp or call - 0102269050



Friday, November 1, 2013

PAKEJ PERCUTIAN KE CHIANGMAI, CHIANGRAI (DAY TRIP MYAMMAR DAN LAOS)

Assalamualaikum Semua..harini aku nak share sikit pengalaman aku bercuti ke Chiangmai..

Kali ni aku bawa rombongan seramai 25 orang ke negeri Utara Thailand ini. Chiangmai..

Maksud Chiangmai
Chiang - Bandar
Mai - baru

Perjalanan rombongan kami menaiki flight AirAsia (pada jam 645 pagi).. Seawal jam 4 lagi kami telah berkumpul di LCCT.

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam 45 minit untuk tiba di lapangan terbang Chiangmai..

Day 1..

Hari pertama kami

Sesampai nya di Airport Chiangmai, anda akan disambut oleh wakil kami, mr lee yang hanya fasih berbahasa inggeris..anda akan dibawa menaiki bus yg sangat selesa. Kami sampai di Airport Chiagmai lebih kurang jam 9 pagi waktu sana...masih awal lg...so, hotel tak boleh check in lg. Jadi perjalanan terus ke 1 tempat tumpuan pelancong. Iaitu Doi Suthep Temple..

Doi Suthep Temple.

Untuk pengetahuan semua, terdapat byk temple di Sekitar daerah Chiangmai.menurut kata tour guide, lebih kurang 1400 temple di chiangmai dan Doi Suthep adalah Temple yg sangat terkenal dan menjadi tumpuan penganut agama buddha untuk datang kesini.
Tetapi bagi aku, untuk orang islam, agak tak sesuai sangat untuk bawa kesini. tapi sebab dah ada dalam itinerary, redah aje la...

Temple ni mempunyai banyak anak tangga..kalu nak naik kesana kene naik tangga atau guna lift.
Kalu lift, kena bayar cikit la.. lebih kurang 20baht (rm2) naik dan turun lift

                                                                  Airport Chiangmai
 menunggu lift
 Doi Suthep Temple  - Lift
 lift
 kat atas temple tu mmg banyak patung-patung buddha, tapi kita just guna peluang ini untuk melihat bandar chiangmai dari atas sana dan amik2 gambar..


tangga kalu taknak guna lift

Selepas sudah tour di Doi Suthep temple, rombongan dibawa ke Kedai makanan halal...aku lupa nak amik gambar time ni..ye la lapa sangat kot...hohoho..

Kemudian, kami dibawa ke hotel untuk beritirehat sehingga jam 530 petang..

Sebelum makan malam, kami dibawa ke Masjid di Chiangmai (Masjid Hedayatul Islam)

 magrib disini masuk awal - lebih kurang jam 6 petang..jadi perserta rombongan terus sembayang magrib disini...
Selepas selesai sembahyang, terus pegi makan malam di restaurant halal di Chiangmai..dan kemudian pulang semula ke hotel supaya rombongan dapat pegi shopping di pasar malam yang terletak di belakang hotel sahaja :)


Pasar Malam Chiangmai...

Terdapat macam-macam jenis barangan dijual disini. kebayakannya barangan hadicraft..pasar malam dia dibuka seawal jam 6 petang hingga ke 11 malam..kalu nak tgk pondan pun ada disini :)...hihihi..
aku shopping sikit2 aje..sebab banyak lagi tempat nak pegi esok :)


DAY 2
Hari kedua di Chiangmai, selepas breakfast di hotel, kami check out hotel dan meneruskan perjalanan ke Elephant Camp, local industry and orchid garden..

Di orchid garden, terdapat pelbagai jenis orkid..Puan Fauziah happy sesangat bila masuk sini


Orchid Garden




Elephant camp

 gajah melukis gambar pokok.. sangat interesting dan kagum!!
 show gajah
 gajah yang availble untuk dinaiki - naikgajah berharga 500baht seorang

 makan tengahhari di Elephant camp...dont worry sebab owner elephant camp tu adalah orang islam dan makanannya halal...

Local Industry
 factory stone - bertauliah dan mempunyai sijil lg
Silk factory

Selepas penat berjalan, kami terus bergerak ke Chiangrai dan perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam dari chiangrai......

Along the way ke Chiangrai tu, kami berhenti di Hot Spring..

Di hot spring ni, anda akan berpeluang untuk merendam kaki didalam airpanas ataupun boleh shopping :))

 Hot Spring
 boleh shopping gelang2, batu2  cincin2..harga pun tak mahal sangat..
menikmati rendaman kami - FOC jer..

perjalanan yang memenatkan dan kami check in di hotel RIMKOK RESORT CHIANGRAI lewat malam. dan sangat bernasib baik bilik kami dekat dan bilik hotel sangat memuaskan dan selesa.. kawasan dia pun sangat cantikkkk

 garden view dia sangat cantikkk
 breakfast dia pun okkk
 landskap sangat cun
 pose-pose dulu sebelum check out

mak dan kakaknya - Cik Meah

DAY 3

Selepas breakfast, perjalanan diteruskan ke Myammar... disebabkan Chiangrai berdekatan dengan myammar dan Laos, dah alang2 kan, kami terus masuk ke Myammar....

Untuk pengetahuan semua, warga negara malaysia yang ingin masuk ke Myammar memerlukan Visa. Tapi mungkin sempadan je kan, Tour Guide memegang semua passport kami...

Ada 3 tempat kami melawat di pagoda iaitu
1) Big Pagoda
2) Masjid Myammar
3) Market - C

 sempadan thailand - myammar

 di myammar
 amik bukti dulu da masuk myammar

 big pagoda
 jalan di myammar tak seelok thailand..mungkin sebab mereka masih diperintah oleh tentera
 masjid di myammar

 Market - c - macam-macam barangan dijual disini..bag-bag murah, batu-batu seperti ruby, sapphire, sangat murah disini..tapi kena pandai tgk la...aku shopping byk gila masa kat sini.. HEAVEN Gilla shooping!!!!
Makcik-makcik seronok shooping buah..murah katanya :)

selepas itu perjalanan diteruskan ke LAOS...tetapi sebelum itu kami menaiki boat along the mekong river.. ia digelar GOLDEN TRIANGLE

GOLDEN TRIANGLE
Pertembungan sungai diantara Thailand, Myammar dan Laos...sangat enjoy masa naik boat ni...





Shopping di LAOS

Di laos, kalu nak shopping handbag mmg best.tapi byk yg macam branded2 la..tp quality ok...murah2 juga..kat sini anda boleh beli survunior untuk dibawa ke Malaysia..macam tshirt2, fridge magnet dan sebagainya..tapi nak tawar byk sangat pun susah..sebab kat situ barang dah murah da..:)




 hasil shopping....bag besar tu murah gila kottt.........besar tu

jangan taktau, di chiangrai ada CIMB tau..boleh tukar disini kalu tak cukup duit

day 4

takde apa dah..lepas breakfast, terus pulang ke Kuala lumpur dari Chiangmai Airport dengan meninggalkan memory yang cukup indah...

Sebarang pertanyaan dengan pakej ini, boleh la hubugi saya..pakej serenda rm1,300 sahaja...all in..

syeera : 010 2269050

Banyak yang call bertanya kan pasal package ni...Disebabkan Tiket Airasia sekarang tengah murah, aku sediakan Itinerary dia.. Korang boleh pilih mana yang terbaik.